Η Μυτιλήνη ζητά, διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού

31/10/2023 - 17:35 Τελευταία τροποποίηση στις 31/10/2023 - 17:39

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στην διαδικτυακή συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας να καταθέσει αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την διατήρηση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ως γνωστόν με πρόσφατη νομοθετική διάταξη καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα στους Δήμους ενώ δίνεται η δυνατότητα διατήρησης ενός από αυτά εφόσον υπάρξει αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνοδεύει σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Στην εισήγηση που ψηφίστηκε αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο είναι σημαντικό να διατηρηθεί. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι λειτουργεί στον τομέα του Πολιτισμού συμπληρωματικά με την Διεύθυνση Πολιτισμού, Τουρισμού και  Κοιν. Πρόνοιας και  αυτή η δράση συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της συνολικής δράσης του Δήμου Μυτιλήνης στο τομέα του Πολιτισμού. 

Επίσης αναφέρεται ότι το εν λόγω ΝΠΔΔ στο τομέα του Αθλητισμού λειτουργεί αποκλειστικά.  Ο Δήμος Μυτιλήνης, σημειώνεται,  ασκεί μόνο την αρμοδιότητα επιχορήγησης αθλητικών σωματείων για διοργάνωση εκδηλώσεων και ποδοσφαιρικών συλλόγων – σωματείων για τη κάλυψη δαπανών μετακίνησης και διαμονής σε υποχρεώσεις τους εκτός νήσου Λέσβου.

Σε άλλο σημείο της εισήγησης αναφέρεται ότι με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου  η συντήρηση των αθλητικών υποδομών που είτε αποτελούν περιουσία του είτε έχουν παραχωρηθεί για χρήση θα πρέπει να γίνεται από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης.  Η υφιστάμενη στελέχωση της Υπηρεσίας με Τεχνικό Προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και για αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η ίδια κατάσταση θα δημιουργηθεί και με την Διεύθυνση  Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης σε περίπτωση κατάργησης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται τελικά να μην καταργηθεί ούτε η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης η οποία έχει υπό την εποπτεία της πάνω από 100 σχολικές μονάδες και ο σχετικός νόμος δίνει το δικαίωμα για την διατήρησή της. Αυτό ωστόσο οριστικά θα διευθετηθεί το Μάρτιο του 2024.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείται ακέραιος ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αφού η σχετική νομοθεσία δεν προβλέπει την κατάργησή τους.  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey